14 Mart 2017 Salı

Alexa´nin sesi ve kendi sesimiz...

- Alexa, bugün hava nasil?
Alexa: - Frankfurt´ta hava öglene kadar acik ve 14 derece. Aksamustu yagmur var, semsiyeni almayi unutma.

- Alexa, aliveris listesine elma suyu ve peynir ekler misin?
Alexa:- Okey, eklendi.

-Alexa, meditasyon yapacagim. Meditasyon muzigi calar misin. ( Muzik calmaya baslar.)
Dur! Rock muzik listesinden calmaya basla. ( Muzik degisir)

- Alexa, salonun isiklarini kapat.
Alexa: - Okey, kapandi.

- Alexa, bir pizza siparis et.
Alexa:- Ok, ne ismarlamak istersin?

- Alexa, bana esprili bir sey anlat.
Alexa: - Bir gun Temel ve Dursun...

Oha yani Alexa!!!

Tanistirayim: bizim Alexa... Evimizin yeni yardimcisi degil!  Bir arkadasim falan da degil! Amazon`un yeni ürünü Echo´serisinin ilk adimi, bir sesli asistan servisi.

Silindir seklinde, büyük ve kücük cesitleri mevcut. Kucuk bir hoparlöre benziyor ve sordugunuz sorulara yanit verebiliyor. 2014 yilinda Amerika´da test sürüsleri yapiliyordu. Gecen sene Ekim ayinda Almanya´da satilmaya baslandi, Almanca da konusabiliyor artik. Ve, gecen hafta itibariyle Almanca konusan ülkelerin televizyonlarinda da reklamlari donmeye basladi.


Yani, Alexa hayatimizin her aninda bize yardimci olabilir, nasil kullanmak isterseniz, bateri calarken, evlenme teklifi degerlendirirken veya yoga yaparken... Alexa´nin kardesi Google Home ile ilgili bir degerlendirmeye linke tiklayarak ulasabilirsiniz. Tik tik... Kalpler, Alexa´dan yana carpiyor:)

Olay su ki,internet of things- nesnelerin interneti hayatimiza cart diye girdi bile. Beta versiyonunu anlatan reklamlarda bir aile kullanilmis, yani ailenin sevimli ve guvenilir dostu kopek kardeslerin yerini almaya aday, Sevgili Alexa! Belki de, yilbasi fotograflarinda, somine yaninda, ailenin kopegi Bobi ve cocuklar ile fotografin icine girecek bile cok yakinda. Asagidaki tanitim filminde aileye yardimci ve aile fertlerinden herkesin kullanabilecegi bir urun olarak lanse edilirken, su anki reklamlarda daha cok genclerin ve yalniz yasayan kisilerin kullandigi, aileler icinse reklamda cocuklarin Alexa ile konusmadigi, sadece anne veya babanin Alexa ile iletisime gectigi bir dunya yaratilmis.


Iletisim stratejisinde bu tercihi yapmanin pek cok nedeni var tabi. Ancak, degerlendirmek istedigim konu bundan daha farkli. 2008 yilinda San Francisco´daki bir Apple Store´dan almistim ilk iphone´umu. Aldiktan sonra, kutusunu sevdigimi ve bir cocuk gibi heyecanlandigimi hatirliyorum. Dokunmatik dunya ile tanismanin, teknolojinin estetik ve renkli olabileceginin, sinirlarin kalktiginin ve ozgurlesmenin bir kanitiydi benim icin iphone. Turkiye´de henuz satisa cikmadigi icin, dondugumde bir cok arkadasim Iphone ile tanismak icin randevu istemisti benden.

Simdi ise, dokunmatik dunya yerini sesli dunyaya birakti. Yavas yavas HER filmine yaklasiyor muyuz dersiniz? Her, bir insan ve bir isletim siteminin sadece ses araciligi ile kurdugu iliskiyi anlatan, makine ve insan iliskisinin duygusal boyutlarinin gelebilecegi noktalar ile ilgili carpici yaklasimlarda bulunan, yalnizlik, ask ve teknolojiye dair sorular sormamizi saglayan, iliskilere bakisimizi sorgulatan bir kült teknoloji klasigi.

Ayni Her filminde oldugu gibi, Alexa, yalnizlik ceken, kendini yalniz hisseden insanlar icin, sesli bir asistan servisinin cok ötesinde, bir arkadas, bir dost adeta. Hayati kolaylastiran, hizli yasadigimiz ve hiz kelimesinin anlamini tekrar tekrar kesfettigimiz 21. yuzyilda, hizimiza hiz katan, evimizle konusmamizi ve sorular sormamizi saglayan, bizi yalnizlik hissimizden bir sureligine cekip cikaran, yalniz olmadigimizi hissettiren renkli ve farkli bir dunya da vaat ediyor. Sadece isiklari söndürüp pizza siparisi vermiyor, anlayacaginiz...

Teknoloji gercekten mucize gibi! Ozellikle yalniz yasayan kisiler, hayatin hizina ayak uydurmakta zorlananlar, yaslilar, yeni dogum yapmis ve kafayi yeme noktasina gelen anneler ve cocuklar icin Alexa´nin farkli ve kisiye ozel uygulamalarinin cikacagi gunler yakindir. Insanoglu, herseye sahip olmak istedigi gibi, evde bir Alexa aileye yetmeyebilir bir sure sonra. Genis ailelerde ve evlerde, herkesin bir akilli telefonu oldugu icin, artik bir Alexa´si da olacak. Hatta, Alexa akilli telefonlardan cok daha uygun fiyatli. Biraz olsun fütürizm ile ilgili okuyup teknolojiye kafa yoranlar icin bu durumun olabiliritesini ve hizini tartismaya gerek duymuyorum.

Zaten o kadar cok sese maruz kaliyoruz ki teknoloji sayesinde, bu seslere bir de Alexa eklendi simdi. Baslangicta bir oyun gibi, sonra sinsice sosyal hayatimiza bile sizabilir, tabi biz izin verdigimiz müddetce. Iste bu asamada, icimizin sesini, kalbimizin sesini duymayi hep hatirlatmaliyiz kendimize. Yoksa, kaybolur gideriz bu kadar ses icinde... Alexa´nin sesi mi kendi sesimiz mi, karisabilir sesler birbirine...

Iste bu yüzdendir ki, bu kadar ses ve karmasa arasinda, 21. yüzyilda -ve eminim ki bundan sonraki yüzyillarda da-, icimizin sesini duymaya daha cok ihtiyacimiz var. Sadece fiziksel detox degil, zihin detoksu, zihinsel fitness yapmaya, nefes, meditasyon ve farkindalik calismalari ve tinsel olarak bütünlesmeye, hatta sanat ile dinginlesmeye ve sakinlesmeye ihtiyacimiz var. Teknolojiye asik ve ic sesini duymayi basaran bir dostunuzun sözleri bunlar.

Sadece izin verin kendinize...
Erken kalkan yol alir, benden söylemesi:)