2 Ocak 2010 Cumartesi

Kadınları iyi dinleyin! İnternette de...

Krizde perakendecilerin yüzlerini kadın müşterilere çevirdikleri yadsınamaz bir gerçek. Çünkü kadınlar, ne olursa olsun, erkeklerden daha çok tüketiyor. ABD Ulusal Perakende Federasyonu önümüzdeki 10 yıl içinde perakende müşterilerinin %70'inin kadınlar olacağını tahmin ediyor ve son yaptığı araştırmasında önemli bir gerçeği gözler önüne seriyor: Alışveriş kararlarının %80'ine yakınını kadınlar veriyor!


İşte, bu gerçeği yıllar öncesinden fark eden ve moda dünyasını peşinden sürekleyen kırmızı tabanlı ayakkabıların büyücüsü Christian Louboutin, 10. Marka Konferansı için 17 Aralık'ta İstanbul'daydı. Markasını yaratırken, ilham kaynağı hep kadınlar olmuş. 12 yaşındayken, okuldan kaçıp, Paris gece kulüplerindeki dansçıları izlemeye gider, giydikleri harika kıyafetlerine yakışan ayakkabılar dizayn etmeyi hayal edermiş. Okulu genç yaşlarda bırakarak, dizayn ettiği ayakkabıları sattığı küçük bir dükkan açmış. 1991 yılında, çalışanlarından bir genç kızın kırmızı oje sürdüğünü görmüş ve neden olmasın demiş? Anlayacağınız, ayakkabıların enerji kazanmaları için, tabanlarını kırmızıya boyama fikri de yine bir kadın vesilesiyle doğmuş.


Markanın herkes tarafından bilinmeye başlaması, ışıklı billboardlara veya moda dergilerine verilen reklamlardan kaynaklanmıyor. Christian Louboutin'e göre, sadece kadınlara söylemesi yeterli olmuş. Onlar gerisini, kulaktan kulağa pazarlama yöntemiyle halletmişler ve bir sene içinde ünü tüm Fransa'ya yayılmış. Hatta, Louboutin'in alametifarikası kırmızı tabanlar öyle bir etki yapmış ki, kadınların tırnaklarının üst kısmını siyah, altını kırmızıya boyadıkları Louboutin manikürü bile yaratılmış durumda!
Louboutin tasarımlarına hayran olan ünlüler arasında, Angelina Jolie, Britney Spears, Oprah, Tina Turner, Monako Prensesi Caroline, Catherine Deneuve, Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman ve Rihanna bulunuyor. Madonna'nın son kliplerinde ve Dita von Teese gösterilerinde ise Louboutin'in sihirli ayakkabıları kullanılmaya devam ediyor.


http://www.christianlouboutin.com/ adresinden erişebileceğiniz resmi web sitesi bu yılın Şubat ayında açılmış. Siteye girdiğinizde, bu sitenin resmi site olduğuna dair bir uyarı sizi karşılıyor, çünkü Google aramalarında markanın yüzlerce kopyası çıkıyor. Sitede, bir sihirbaz kılığına giren ve bizi büyülü bir ayakkabı alemine konuk eden Louboutin'in günlük tekil ziyaretçi sayısı 400.000. Facebook'ta ' Arkadaşına Louboutin ayakkabı gönder' tarzında 7 farklı uygulama mevcut. Kendisi de bir tasarımcı olan Louboutin, büyük bir alçakgönüllükle, site tasarımını yapan Olga of Greece'e tüm konukların önünde teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Louboutin ayakkabılar bugün Türkiye dahil 46 farklı ülkede satılıyor ve özel butiklerin hepsinin tasarımı Louboutin'in bizzat kendisi tarafından yapılmış. İnternet sitesindeki butik bölümünde, tasarımların internet üzerinden hangi e-perakendeciler aracılığıyla satış yapıldığına dair linkler yer alıyor. 2007 perakende satış kazancı 132 milyon sterlin ve bu rakamın internet satışları sonrası oldukça artmış olduğunu söylüyor.


Ülkemizde internetten ayakkabı satmak, çok değil, birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemezken, Hepsiburada ve Gittigidiyor'un ana sayfalarında bayanlara yönelik yüksek topuklu botlar kendini göstermeye başladı bile. Kadınlar da artık internetten cesurca ayakkabı satın alıyorlar ve 2010 yılında bu trend çanta, aksesuar, tekstil ve kişisel bakım kategorilerinde de güçleneceğe benziyor. Türkiye'de modaya yönelik kurulacak içerik ve eticaret sitelerinde de artış olacağına kuşku yok, çünkü, bu alanda ciddi bir boşluk olduğu gerçek. Dünyaya baktığımızda, Amazon'un yakın zamanda, niş bir ayakkabı e-ticaret sitesi olan Zappos'u hisse değeri üzerinden 807 Milyon USD'a satın alması ve özel alışveriş kulubü Vente-Privee ile flört etmesi de bundan!

Louboutin'in son sözlerini, bu pazarda yer edinmek isteyen her marka dikkate almalı. ''Ayakkabılarımı giyen kadınları her zaman dinledim ve bu çok işe yaradı. Kadınları iyi dinleyin! İnternette de...''

Yukarıdaki yazım, Digitalage Dergisi Ocak 2010 sayısında yayınlanmıştır.




















2 yorum:

  1. güzel yazılı blog olmuş,
    ellerinize sağlık
    bol takipçili ve bol yorumlu olur inşallah,
    ben de bloğuma beklerim sizleri
    sevgiler :)
    http://alisverisblogumuz.blogspot.com.tr/2017/01/elektirikli-ev-aletleri.html

    YanıtlaSil