15 Haziran 2010 Salı

Özyeğin Üniversitesi'nden Thomas L. Friedman Şov! Tek kelimeyle harikaydı:)



Özyeğin Üniversitesi, son dönemde gerçekten nefis işler yapıyor. Hüsnü Özyeğin'in gençlere inancı ve ülke sevgisi tartşılmaz. Hayatımda ilk tanıştığım işadamıdır. Sene 95, Bogazici Ekonomi 2. sınıftayım. Işletme Kulübü'nün düzenlediği etkinlikle Finansbank'ı görmeye gitmiştik. Yoğun gündemine rağmen, üniversiteli 10 genci odasında karşıladı, bize yarım saatini ayırarak hayat hikayesini ve deneyimlerini paylaştı. Öğle yemeğinde, Finansbank yemekhanesinde beraber yemek bile yemiştik! Sanırım, kısa bir süre de olsa kariyerimin başındaki bankacılık maceramda, Hüsnü Bey'le geçirdiğim o günün büyülü etkisi büyük.

Özyeğin Üniversitesi 15 Haziran'da Research@OZYEGIN etkinligini duyurmak için Swiss Otel'de ünlü yazar, düşünür, akademisyen, araştırmacı, NY Times gazetesi yazarı gibi farklı bir çok şapkası olan Thomas Friedman'ı bizlerle tanıştırdı.



Friedman müthiş bir sunum yaptı, sözel ve görsel gerçek bir şovdu! Bildiğimiz ve bilmediğimiz dünya dinamikleri üzerine aydınlanmamızı, en önemlisi, şapkayı önümüze alıp düşünmemizi sağladı. 2008-09 global krizini sadece ekonomik değil, aynı zamanda çevresel faktörlere bağlayan Friedman, son dönem başımıza gelenlerin aslında çevresel&ekonomik istikrarsızlıkla bağlantılı olduğunun altını çizdi. Citibank, Izlanda ve Iceberg'lerin aynı anda erimesinin bir tesadüf olmadığını yüzümüze tokat gibi vurdu.

Amerika'nın tüm değerlerini yeniden yaratması gerektiğini belirtti ve Amerika halen dünyada trendsetter olduğu için, yapılacak stratejik ve doğru enerji ve yeşil çevre çalışmalarının tüm dünyada benimseneceğini, bu anlamda, Amerika'nın liderlik etmesi gerektiğinden dem vurdu. Bir Amerikalı olarak, ülkesine, insanlarına ve politikacılarına oldukça yerinde özeleştirilerde bulundu.



Güney Afrika'daki bie billboard'da Daimler'in 4 kişilik akıllı Forfour Smart araçlarını tanıtmak için kullandığı reklam sloganında şöyle yazıyor: German engineering, Swiss Innovation, American nothing!

Günden güne, dünya, sıcak, düz ve kalabalık olmaya başladı. Bu yüzden, IT artık yerini ET( Enerji+ Teknoloji)ye bırakmalı. Bunu başarabilen ülkeler, bu durumdan zaferle çıkacaklar. Türkiye'nin de yüksek oranda şansı olabilir.

Eğer, yeterli enerji olmazsa, yeni jenerasyonlar geri gidecek. Çünkü, internete girip Google'daki bilgileri arayacak enerji kaynağı bulamayacaklar! Gine'de üniversite öğrencileri hava alanlarındaki park ışıkları sayesinde ders çalışabiliyorlar. Neden mi? Tek ışık kaynağı bu da ondan!

Çin'in 2 haftada tükettiği enerjiyi, Afrika 1 yılda tüketiyor!


Kırmızı, beyaz ve mavi olan Amerikan bayrağının renkleri arasına yeşilin karışması gerek! Yeşil devrimden bahsetmek için, bunu politikacılardan kurumlara herkesin benimsemesi gerekir. Şu anda yaşanan yeşil enerji devrimi değil, yeşil bir partidir:)

Enerji devriminde, IT ve fiyatlama önem taşıyor. Eğer bir ürün çevreci olduğu için daha pahalıysa, kimse yeşil devrimi sahiplenmek istemez ki.

Rule of Thumb:
''Change your leaders, not your lightbulbs!''


Sempatik üslubu, kitabı 'Hot, Flat & Crowded' tan yaptığı alıntılar ve tüm sorulara içtenlikle yanıt vermesiyle kalbimizi fethetti. Türkiye'de bir politikacıdan veya akademisyenden ne zaman buna yakın bir sunum izleyeceğimi hayal ettim. Hayal olarak kalmamasını diledim:)


Seminer sırasında yanımda, televizyonda Pusula programından tanıdığımız haberci Mithat Bereket oturmaktaydı. Elinde, Friedman'ın 1989'da yazdığı 'From Beirut to Jerusalem' kitabının orjinali vardı. Kısa sohbetimizde, kitabı 1991'de Londra'da aldığını ve imzalatmak için getirdiğini belirtti. Başarılı insanların, kesinlikle sevdikleri işi yaparak mutlu olacaklarına inancım, sayesinde bir kat daha arttı.

Takipçilerim, blogumda, internet ve eticarete yönelik yazılar yayımladığımı bilirler. Bu seminerden ve Friedman'ın teorilerinden bahsetmemin temelinde yatan, Friedman gibi bir modern zaman düşünürünün Türkiye'nin girişimci gücüne olan inancı. Günümüzde önemli olan fikri bulmak! Uygulamayı, ürünü, satışı, pazarlamasını, satış sonrası hizmetlerini yapabileceğiniz kaynaklar dijital dünya sayesinde ulaşılabilir durumda!

Bu arada, Özyeğin Üniversitesi, girişimcilere yönelik bir kuluçka merkez (incubation center) açacağını müjdeledi. Hem de 2 ay içinde! Heyecanla bekliyorum:) Ülkemizin girişim merkezlerine esas şimdi ihtiyacı var. İşim dolayısıyla sürekli gençlerle iletişim halinde olduğum için, hayallerini, hedeflerini ve yaptıkları işleri görüyorum. Ülkemiz, bir çok dünya ülkesine göre bolluk ve bereket içinde. Tabi, fırsatları görebilenlere:)

YAZARIN NOTU: Özyeğin Üniversitesi'nin sosyal medya danışmanlığını Dekatlon Buzz yapıyor. Özyeğin Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Elvan Omay'ı sosyal medya iletişim stratejilerini doğru bir ekiple ve büyük bir öngörüyle yönettiği için tekrar kutluyorum.

4 yorum:

  1. Konular vardır birileri yerinde otururken başkaları da çözüm için uğraşmayı denerler..sanırım Thomas L.Friedman insanların yeri geldiğinde sorumluluk alması gerektiğini,girişimci olmasını ve de bazı gerekleri özümseyip, devam ettiği yolda severek yapması gerektiğini ikna edici bir dille anlatıyor..
    Anıl hanım bu konudaki düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim Musa.
    Ayrıca, friedman dunyayi optimistlerin degistirecegine inaniyor. Cunku pessimistler yerinde sayiyor ve hatta geri gidiyor!

    Friedman'in 'Dünya Düzdür' ve 'Sıcak, Düz ve Kalabalık' kitaplarını okumanı şiddetle tavsiye ederim. Önümüzde harika bir yaz var ve okunacak nefis kitaplar:)Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Friedman'ı the world is flat kitabını okurken tanımıştım. Öenmli bir kitaptır. Kısa bir özetinin bulunduğu sunumu
    http://guvenilirblog.blogspot.com/2009/04/world-is-flat.html adresindeki eski bir yazımızda bulabilirsiniz.
    Friedmanı dinlememizi sağladığı için Özyeğin Üniversitesine teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  4. Merhaba İzzet,
    Paylaşım için çok teşekkürler. 'World is flat' bir efsanedir gerçekten!

    YanıtlaSil