16 Ocak 2017 Pazartesi

Meditation Medicine- İlaç niyetine Meditasyon

Yazının sonuna kadar okuyanlara muhteşem bir sürprizim olacak! Haydi, başlayın okumaya:)

Jeff Oliver benim hayattaki mentorlarımdan. Forgiveness adlı kitabını 5 kere falan okumuşumdur. Kendisi, hayat tarzı, sadece olma hali, bilgeliği ve ışığı ile Insan-ı Kamil olma yolunda bir çoğumuza göre tur bindirmiş gerçek bir bilge.

Şu sözü ondan duymuştum ve hayat mottolarımdan biri haline geldi: 

'Eğer kendini anlayabilirsen, başkalarını da anlayabilirsin. Başkalarını anlayabilirsen, bütün dünyanın nasıl işlediğini anlayabilirsin. Bu, gerçek bilgeliktir ve hayatımıza huzuru getiren şeydir. Herkesin hayatta bu arayış içinde olduğuna inanıyorum.' 

Jeff'e katılmadığım tek nokta, hayatta herkes bu arayışta olabilir ancak bunun farkında olmayabilir. Farkettiklerinde hayatlarında çok şey değişir. O yüzden, bize bunu farkettirecek Jeff gibi insanlar var dünyamızda, çok şükür...

Meditasyon, hayatımda yemek yemek ve su içmek kadar gerekli.
Bedenimizle ilgili çalıştığımızda yaptığımız şey aslında Body Fitness- Vücut EgzersiziBunun zihinle ilgili olanı da Mind Fitness yani Zihin Egzersizi-




Meditasyonu, hayatınıza huzur, güven, sakinlik ve farkındalık getirmek için her gün almanız gereken bir doz ilaç gibi düşünün. Herkese göre bu doz farklı. Bazısı için 1 dk, bazısı için 5 dk., bazısı için 30 dk, bazısı için ise 2 saat. Kendinize uygun meditasyon stilini keşfettikten ve deneyimledikten sonra bundan vazgeçmeniz mümkün olmayacaktır, bana güvenin. Ve, meditasyonu bir alışkanlık haline getirip, diş fırçalar gibi her gün yaptığınızda hayatınızın olumlu şekilde değişeceğini göreceksiniz. 

Ben denedim ve oldu. Ancak, kendime uygun meditasyon stillerini keşfettikten sonra oldu. Bu konuda kendimi yanlış yere yormuş ve hırpalamışım. Neden olmuyor, neden yapamıyorum diye üzülmüşüm. 

Jeff, bu anlamda hayatımda bir çığır açtı diyebilirim. Çünkü çikolata meditasyonu yapmayı ondan öğrendim. Evet, çukulata yerken bile meditasyon yapabilirsiniz. Çünkü, meditasyon aslında günlük hayatımıza, şehir koşturmacasına uyarlandığı, yani 21. yüzyıl insanı için düzenlendiğinde bir anlam kazanıyor. Nörologlar, Psikologlar, Psikiyatristler ve bütünleşik tıbba inanan doktorlar,  hastalarına bir doz meditasyon meditasyon öneriyor artık. Fakat, doktorlar sadece reçeteyi yazıyor. Bu ilacın olduğu eczaneyi bulmak ve size uygulamasını gösterecek kişiye ulaşmak sizin sorumluluğunuz. 



Bendeniz, bu konuda arayıştaydım ve şanslıydım. Yüce Yaradan karşıma Jeff gibi birini çıkardı.  

Meditasyon ve Mindfulness maceram bundan 7 sene once Jeff Oliver'ın düzenlediği bir Free Style Vipasana Meditasyon inzivasına katılarak gerçekleşti. Vipasana Meditasyonu, mindfulness meditasyon- farkındalık meditasyonu- olarak da anılan bir meditasyon çeşidi ve meditasyonun temelini oluşturuyor. Dünyada çok fazla ünlü insan Mindfulness Meditasyon yapıyor ve bunların başında Amerika'nın talk show kraliçesi Oprah Winfrey geliyor.  

Jeff'in özgeçmişine ve neden Meditasyon öğrettiği ile ilgili bilgiye aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz. Yazının devamını anlamak ve özümsemek için lütfen izleyin.




Yapı olarak kurallara bağlı olmayı seven biri değilim. (Şu anda Almanya'da olmamın nedenlerinden biri de kuralların gerekli olduğunu anlamam için sanırım. Hahaaa:)

İçinde free style geçmesi aslında bu teknikle yakınlık kurmamı sağladı. Çünkü Jeff, videoda anlattığı gibi meditasyonu ve mindful olma, farkında olma halini kaotik ve stresli 21. yüzyıl şehir yaşamına ve şehir insanına nasıl uygulayacağımızı öğretiyor. Meditasyonun çok farklı türleri var, ve bir çoğunu gösteriyor, denemeniz için cesaretlendiriyor.

Kim, ya da ne olduğumuzu biliyor muyuz? Kimin hikayesini yaşıyoruz? 
Bunu sörf yapan, Noel Baba'ya benzeyen, Avustralya'da yaşayan ve eski bir budist rahip olan bir Meditasyon Öğretmeni'nden öğrenmek ister misiniz? Vidoya tık tık... 



Jeff ile başlayan maceram, beni Meditasyon ve Mindfulness konusunda dünyadaki trendler ve uygulamaları hakkında araştırmaya ve öğrenmeye yöneltti. Amerika'da bu konularla ilgili üniversiteler, bölümler var. Ve, benim en çok içime sinen, deneyip gerçek anlamda faydasını gördüğüm yer UCLA Mindfulness Awareness Center oldu. 

UCLA Mindfulness Awareness Center Direktörü Diana Winston ve bölümdeki pek çok Meditasyon Öğretmeni ile çalışma fırsatı buldum, bir öğrenci gibi harıl harıl Meditasyon ve Mindfulness üzerine öğrendim, çalıştım ve hayatıma uyguladım. 




Jon Kabat Zin ekolünü kendime yakın buldum, çünkü kendisi aynı zamanda Tıp alanında bir Profesör Doktor ve uzun süredir bu konularda bilimsel araştırmalar yaparak bilimsel olarak kanıtladığı yeni teknikler geliştiriyor. Ne iş yaptığı sorulduğunda, kartvizitindeki tüm etiketler yerine sadece Mindfulness Öğretmeni diyecek kadar kendisiyle ve yaşam amacıyla bütünleşmiş bir bilim insanı. 

Dünyada pek çok doktor, onun kullandığı MBSR- Mindfulness based Stress Reduction- tekniğini kullanıyor. Ben daha çok bu tekniği kendi üzerinde uygulayanlardanım ve eğitimini aldım. MBSR Eğitmeni olabilmeniz için, 2 sene içinde yaklaşık 3 tane 9 günlük Vipasana İnzivası yapmanız bekleniyor. Ben daha önce Jeff ile yapma şansına eriştiğim için çok mutluyum. Demek ki doğru yoldayım demiştim kendime bunu öğrendiğimde:) UMAS Mindfulness Merkezi'nde bu işe gönül vermiş arkadaşlarıyla çalışmaya, üretmeye ve öğretmeye devam ediyor Jon Kabat Zin. 



Çok yakında Uluslararası Meditasyon Öğretmenleri Derneği üyeliğim onaylanacak. Bu yolculuk bana, zaten eğitmenlik yaptığım kişisel gelişim alanlarına mis gibi bir teknik-öğreti daha ekledi. Yani, kariyerim için de şahane bir adım oldu. Minnettarım...

2017 senesinde Mayıs ayında Mainz ve Frankfurt'ta 4 haftalık Türkçe olarak yapacağım İlaç Niyetine Meditasyon eğitimlerine başlayacağım. Bu eğitimlerin amacı, farklı meditasyon ve mindfulness tekniklerini göstererek, karakterimize en uygun olanları anlamamızı, öğrenmemizi, deneyimlememizi ve sürekli şekilde hayatımıza almamızı sağlamak. Ulaşamadığım kişiler için online eğitim seçenekleri de planlıyorum. Yaşasın Teknoloji!  
  
Meditasyon ve Mindfulness yolculuğumda, anne olmanın getirdiği sorumluluk ile Mindful Parenting üzerine eğitimler almaya başladım ve Dr. Dan Siegel'dan Mindsight eğitimleri aldım ve şu anda Mindful Parenting üzerine uzmanlaşmaya çalışıyorum. Kullandığı teknikler gerçekten muhteşem, tavsiye ederim. Çocuklar ve aileler ile yaptığım çalışmalarda Mindful Art, Meditasyon, nefes ve mindful parenting tekniklerini kullanıyorum ve sonuçlarının ufuk açıcı olduğunu söyleyebilirim.  



Mindfulness ve Meditasyon konusundaki bilimsel verileri ve makaleleri uluslararası boyutta takip ediyorum ve sizinle zamanı geldikçe paylaşacağım.  

Jeff Oliver'a bana bu yolu açtığı için sonsuz teşekkürler. Gitmesi çok keyifli, çok eğlenceli bir yol...Bu yazı, sanırım Jeff'e ve onu sevenlere bir sürpriz olacak. Yazının ingilizcesini de en kısa zamanda yazmayı planlıyorum:)

Veeee, Yazının başındaki sürprizimi şimdi açıklıyorum: 

Ta ta ta tammmm!!!

Jeff, 16 Ocak ve 17 Şubat 2017 tarihlerinde Türkiye'de olacak ve farklı şehirlerde farklı çalışmalar yapacak. 

Yaptığı çalışmalardan kendisi ücret almıyor, bağış sistemi üzerinden çalışıyor. Yani, gönlünüzden ne koparsa bağış kutusuna atıyorsunuz. Tabi, inzivalarda veya uzun süreli çalışmalarda kaldığınız yer, yemek, çay-kahve, yatacak yer ücretlerinden bağımsız konuşuyorum.  

Zaman ayırıp gidin, Jeff'e de benden selam söyleyin. 
Hayatınız değişsin, aynen benim gibi...

Kendisine facebook Jeff Oliver  sayfasından ulaşabilirsiniz. Türkçe de anlıyor, uzun süredir Türkiye'ye gelip gittiği için Türkçe öğrendi. Bütün çalışmalar İngilizce ve gönüllü bir Türkçe çevirmen eşliğinde oluyor. 

Ben katılamıyorum ancak gönlüm Jeff ve tüm katılımcılar ile olacak. Herkese farkındalık ile dolu keyifli bir zaman diliyorum. Şifa olsun, aşk olsun...

  









1 yorum:

  1. bir "soluk"ta okudum yazıyı, iyi nefes egzersizi de oldu;) çok sağolun

    YanıtlaSil